Twente stuk schoner na World Cleanup DayBen Blokhuis deed mee aan World Cleanupday op zijn favoriete wandelrondje. (Foto: twitter.com/ben_blokhuis)
Van de redactie | 21-09-2020
TWENTE – Tientallen Twentenaren hebben meegedaan aan World Cleanup Day, onder wie Twentse politici. Meest ‘geprikt’: Red Bull.

Zaterdag was het World Cleanup Day en inwoners werd gevraagd om hun omgeving schoon te maken. Een aantal Twentse politici gaf gehoor aan de oproep, onder wie wethouder Ben Blokhuis van Deurningen en wethouder Evelien Zinkweg van Oldenzaal.

Wethouder Blokhuis hield een schoonmaakronde op zijn favoriete wandelroute langs de Deurningerbeek (wie hem volgt op sociale media weet dat hij daar vaak wandelt). “De opbrengst valt een beetje tegen... of mee. Het is maar net hoe je er naar kijkt,” twitterde hij na afloop toen hij een vuilniszakje vol rommel had verzameld. “Het waren de gebruikelijke zaken. Blikjes, snoeppapiertjes, flesjes en sigarettendoosjes.”
De rommel netjes opgeruimd. (Foto: twitter.com/ben_blokhuis)

Wethouder Evelien Zinkweg ging ook een uurtje zwerfaval opruimen en kwam met een volle vuilniszak terug. “Toch weer verbaasd over de hoeveelheid rommel die we hebben opgeraapt. “Blikjes, snoeppapier en sigarettenpakjes: weg ermee,” schreef ze op Instagram.
De opbrengst na een uurtje opruimen. (Foto: instagram.com/evelienzinkweg)

De bevindingen van de twee wethouders komt overeen met de landelijke top 10 van rommel, na de actie gepubliceerd door de landelijke organisatie van World Cleanup Day.
Voor het tweede jaar op rij staan de blikjes van Red Bull met stip op nummer 1 van producenten van wie de producten het meest bijdragen aan zwerfafval. Marlboro staat op nummer 2. Heineken is gezakt van de tweede naar de vierde plaats en Mc Donald's staat opnieuw op een derde plek.

De ranglijst van gevonden soorten afval ziet er wel heel anders uit. Blikjes, die met hun plastic laag aan de binnenkant ook bijdragen aan de plasticsoep, zijn gezakt van de eerste naar de derde plaats. De overduidelijke 'winnaar' dit jaar is de sigarettenpeuk, die steeg van de zesde naar de eerste plaats.

Plastic is opnieuw het meest gevonden materiaal. Vorig jaar vormde het nog 61 procent van alle materiaalsoorten, dit jaar 74 procent. Metaal en papier volgen daar met 12 en 11 procent ver achter.
Volg ons